a

b_300_0_16777215_00_images_17052018-5.jpegНа згради Заштитника грађана је, поводом обележавања Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (IDAHO/T) развијена застава дугиних боја, чиме је особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на симболичан начин пружена подршка и указано на проблеме са којима се ове особе свакодневно суочавају.

Развијању заставе су, осим Гордане Стевановић, заменице заштитника грађана, присуствовали и чланови Савета за родну равноправност Заштитника грађана и невладине организације Гејтен.

 

 

-----------

Кристиан Ранђеловић из организације "SPECTRUM XY" одржао је данас предавање представницима и представницама Заштитника грађана о положају интерсекс особа у Републици Србији, као и о проблемима са којима се ове особе суочавају. Како је навео, број особа које се рађају као интерсекс није тако мали као што се представља у јавности, а медицина је до сада углавном ишла у правцу јасне и конкретне поделе на мушки и женски пол, тако што је децу која су рођена са нејасним полним карактеристикама тежила да прилагоди друштвено прихватљивим очекивањима.

b_300_0_16777215_00_images_17052018-1.jpegУ последње време видимо да долази до неких промена, да се у таквим случајевима не интервенише на телу детета, већ да се здравствено прати, наводи Ранђеловић.

Стигма, страх и стид су битан део идентитета интерсекс особа, о чијим проблемима јавност није довољно информисана зато што о томе сви ћуте, и институције и породица из којих долазе, рекао је Ранђеловић.

b_300_0_16777215_00_images_20180517Izvestaj.jpegУ Impact Hub-у, Македонска 21 у Београду, на представљању извештаја УНДП о интерсекс особама, који је израђен 2017. године у оквиру пројекта УНДП-а „Бити ЛГБТИ у Србији“ аутора Кристиана Ранђеловића, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је истакла да је овај извештај добар показатељ положаја интерсекс особа у региону и у Србији (БиХ, Македонији и Албанији), а веома је значајно што из прегледа положаја и оцене стања произилазе неке важне препоруке за унапређење стања људских права и здравствене заштите интерсекс особа. Она је навела да је реч је о теми која је чак и професионалцима из релевантних области непознаница, па је веома корисно да се они упознају са самим појмом интерсекс особа, као и са бројним проблемима са којима се те особе суочавају. Након тога је неопходно размотрити одговарајуће активности у циљу унапређивања њиховог положаја и адекватног реаговања, како не би долазило до кршења права на основу полних карактеристика.