a

b_300_0_16777215_00_images_komesar-za-zdravlje.jpegЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић састала се данас, заједно са члановима Бироа Европске мреже омбудсмана за децу, са eвропским комесаром за здравље Витенисом Андриукаитисом. На састанку су разматрана бројна питања у вези са дечјим здрављем, посебно проблемом смањеног обухвата деце вакцинацијом и проблемима у исхрани деце. Стевановић је истакла рад Заштитника грађана у овим областима у Србији, као и потребу системског приступа смањеног обухвата деце вакцинацијом у европским земљама.

b_300_0_16777215_00_images_margarit-vit.jpegНа састанку Бироа ENOC са Маргарет Твит, координаторком за права детета Европске комисије, предочене су активности, ставови и препоруке ENOC у области образовања деце и инклузије деце у покрету, рад радне групе ENOC о деци у покрету којом председава Заштитник грађана и рад радних група о менталном здрављу деце и о међудржавном усвојењу у којима учествују и представнице Заштитника грађана.

b_300_0_16777215_00_images_gospodin-bild.jpegНа састанцима Бироа ENOC са Емилијом Пучиом, координатором Интергрупе за дечја права Европског парламента и Аном Маријом Кораца Билд, копредседавајућом Интергрупе, заменица заштитника грађана посебно је истакла значај препорука о инклузији деце у покрету за унапређење одговора европских држава на проблеме и потребе деце, као и даљем раду ENOC у овој области који актуелно, у улози председавајућег радном групом за децу у покрету, координира Заштитник грађана.

Чланови Бироа ЕНОЦ састали су се и са генералном секретарком организације Eurochild Јаном Хајнсворт, којој је представљен актуелни рад Мреже.