a

b_300_0_16777215_00_images_pristupacnost-6032018-final.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић позвао је данас градове и општине на територији Србије да се пријаве за награду уколико су у 2017. години особама са инвалидитетом и старијим грађанима обезбедили приступачност јавним објектима, службама и услугама.

Неприступачност, непостојање услуга социјалне заштите, незапосленост, али и недовољно развијена свест грађана о проблемима и тешкоћама са којима се сусреће ова категорија становника, само су неки од узрока оваквог стања. Особе са инвалидитетом су најдискриминисанија друштвена група чија се права вишеструко крше. У обављању свакодневних активности суочавају се са препрекама приликом кретања, коришћења превоза, као и остваривања права на информисање и комуникацију, истакао је Пашалић и додао да је остваривање њихових права у надлежности органа јавне власти чија поступања и рад Заштитник грађана надзире и унапређује указујући на проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају.

Пашалић је рекао да је конкурс отворен 19. фебруара, а рок за пријаву је 16. март.

"Конкурсна комисија ће од 19. до 23. марта разматрати пристигле пријаве, а од 26. марта до 5. априла ће обилазити јединице локалне самоуправе које су ушле у ужи избор на основу достављене документације", казао је Пашалић и додао да ће на сајту Заштитника грађана 16. априла бити објављена имена оних градова и општина који су добили награду. Како је рекао награде ће бити уручене 27. априла.

"Додела ове награде, која је успостављена прошле године, представља пример добре праксе и размену искуства у погледу унапређења приступачности јавних објеката, служби и услуга за особе са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији", истакао је омбудсман.