a

Када се деси насиље, из фокуса увек изгубимо медијско извештавање о том насиљу. Ми увек контролишемо како је поступала полиција, како тужилаштво, како центри за социјални рад, а медији остану изнад сфере контроле, иако смо свесни колико су они присутни и колико својим извештајима доприносе неким стварима, рекла је јуче заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић у Кикинди на трибини „Медијска слика насиља према женама“.

b_300_0_16777215_00_images_20171222Kikinda.jpegОна је нагласила да медији углавном остану изнад контроле како извештавају и коју поруку шаљу јавности. „Сматрам да мимо свих институција које су обавезне да поступају у случају насиља, две кључне карике у систему су медији и образовање. Ми смо својим извештајима, утврђењима и препорукама дали толико тема медијима, да се о насиљу говори и да се јавност едукује током целе године, а не само кад се то и деси“, рекла је заменица.

Како је додала, медије само занима ко је крив. Не залазе дубље у причу, а извештавање о завршетку поступка, односно о санкцијама насилника скоро стално изостаје, што није добро. Порука се мора послати да се насиље санкционише, нагласила је Гордана Стевановић.

Представљање жена у медијима, карактерише њихово одсуство и стеротипи, уз присуство мање или више видљиве дискриминације жена. Када је реч о извештавању медија о насиљу преме женама уочава се одсуство емпатије са патњама жртава и њихових породица. У медијским извештајима о насиљу према женама доминира мушка прича, већина медијских извештаја о томе остаје везана за појединачне случајеве и то оне са најтежим последицама, убиством или тешким повређивањем жене. Недостају медијска истраживања, преиспитивање друштвене одговорности, анализе, речено је на трибини.

Учеснице трибине биле су амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини, новинарка и уредница недељника „Време“ Јована Глигоријевић, правница и ауторка медијског портала „Пешчаник“ Софија Мандић, народна посланица Мариника Тепић, активисткиња Аутономног женског центра Сања Павловић.