a

Од почетка мигрантске кризе Србија је недвосмислено показала, и даље показује, спремност да сваком грађанину који се нађе на њеној територији обезбеди услове достојне човека и пуну заштиту његових права. Чињеница је да је кроз нашу земљу до сада прошло више од милион људи и деце, и упркос толиком броју миграната избеглица, хуман третман и сва потребна помоћ никоме нису ускраћени, изјавио је поводом 18. децембра, Међународног дана миграната заштитник грађана Зоран Пашалић.

У Србији тренутно борави око 5000 миграната, од којих је већина смештена у прихватним центрима и центрима за азил, али и даље има оних појединаца који својевољно бораве ван званичних центара, иако у њима има довољно места. Према деци мигрантима Србија води одговорну политику, што показује и податак да у овом тренутку у школама широм Србије, наставу похађа 443 деце миграната, а Mинистартво здравља обезбедило је да сва прођу систематски преглед.

Заштитник грађана је обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) упутио велики број препорука и нарочиту пажњу посветио потреби успостављања и унапређења психолошке помоћи и подршке мигрантима, будући да су на путу ка коначној дестинацији неретко изложени различитим облицима нечовечног поступања. У циљу праћења положаја миграната који се налазе на територији Републике Србије, НПМ је од почетка ове године обавио 35 посета прихватним центрима за мигранте, центрима за азил, граничним прелазима, као и разним неформалним местима окупљања миграната. У истом периоду упућено је преко 50 препорука за побољшање поступања надлежних органа, а нарочита пажња посвећена је жртвама тортуре и малолетним мигрантима без пратње.