a

Поводом сазнања из медија о појави расистичких графита у центру Крагујевца, Заштитник грађана скреће пажњу јавности да они представљају недопустиву и врло опасну појаву која захтева правовремено реаговање и предузимање превентивних мера како би се спречила могућност изазивања штете већих размера.

Надлежни органи су предузели низ мера и активности у претходној деценији, међу којимa су најважније у области образовања, здравства и личних докумената, што је допринело значајном унапређењу положаја припадника ромске заједнице, изјавио је заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи. Упркос томе, етничка дистанца према Ромима се не смањује и они су као најрањивија национална заједница у највећој мери изложени дискриминацији, наглашава Сепи.

Управо из тих разлога, Заштитник грађана сматра да се ниједан расистички графит не сме посматрати као изолован инцидент, већ да представља чин насиља над нашим грађанима. Заштитник грађана очекује од надлежних државних органа да овакав чин не само осуде, већ и да у што краћем року утврде све чињенице и казне оне који из њега стоје.