a

Други новембар, Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, Србија и ове године дочекује без доказа о томе ко су инспиратори и извршиоци убистава и покушаја убистава новинара, иако је од појединих прошло скоро 20 година. У највећем броју случајева, одговорни нису кажњени, а у многима истрага никада није ни покренута.

„Пракса некажњавања одговорних за убиства, покушаје убиства и нападе на новинаре мора бити прекинута и на држави је да те случајеве брзо и у потпуности истражи и реши. Од тог правила не сме бити изузетака“, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Новинска удружења подсећају да је у периоду од 1991. до краја 2001. године, чак 39 новинара и медијских радника убијено, киднаповано, нестало или изгубило живот под нерасветљеним околностима. Међу њима су Славко Ћурувија, Милан Пантић, Дада Вујасиновић и жртве бомбардовања РТС-а.

Подсећамо, Одбор за заштиту људских права Генералне скупштине Уједињених нација је 2013. године усвојио предлог да 2. новембар буде Међународни дан заштите новинара, у знак сећања на убиство двојице новинара француског Радија Франс интернешнал у Малију.