a

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас у канцеларији крагујевачког заштитника грађана са житељима овог града и примао притужбе на рад органа јавне власти. Најчешће притужбе, које су грађани износили односиле су се на имовинско-правне проблеме, незаконито наплаћене таксе, на буку из кафића у стамбеним насељима, а било је и оних који дошли по савет и помоћ како би решили свој проблем.

b_300_0_16777215_00_images_kragujevac-grad-.jpegПредставници локалне самоуправе Крагујевца упознали су Пашалића са активностима које спроводе, нарочито у области заштите права детета, родне равноправности и права мањина. Тема састанка са чланом градског већа за здравство и социјална питања, чланом већа за образовање, директором Центра за социјални рад, начелником Полицијске управе, директором Дома здравља, представником Комесаријата за избеглице и миграције и ромским координатором биле су заштита људских и мањинских права. Представници ових органа посебно су указали на проблем недовољног броја запослених.

"Значајно је напоменути да ћемо се вратити у градове које сада први пут посећујемо, да видимо да ли је оно што је на лицу места обећано заиста и урађено, да ли су проблеми решени. Мој принцип рада није академски, а није ни бирократски. Желим да чујем грађане. Због тога смо на путу и бићемо у обиласку градова онолико дуго колико је то потребно”, изјавио је Пашалић на конференцији за медије у Крагујевцу.

Положај радника и кршење радних односа била је тема разговора заштитника грађана са представником крагујевачког синдиката. Такође, једна од тема разговора са невладиним сектором била је и положај особа са инвалидитетом, посебно случајеви дискриминације и приуступачност јавним установама у Крагујевцу.

b_300_0_16777215_00_images_male-pcelice.jpegУ Заводу за смештај одраслих лица „Мале пчелице“ је смештено 900 корисника, особа са инвалидитетом старосне доби од 26 до 70 година, о којима брине 274 запослених. Заштитник грађана се упознао са смештајним капацитетима Завода и условима живота свих њених корисника.