a

b_300_0_16777215_00_images_20170919Jelincic.jpegРазмена информација између институција које се баве заштитом жена жртава насиља је од изузетног значаја за решавање породичног насиља, а неопходна мера у поступку је и обезбеђивање медицинских доказа који могу бити искориштени на суду против насилника, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић на састанку са извршном директорком Фондације за отворено друштво Јадранком Јелинчић. Покретањем иницијативе „Учинимо насиље видљивим“, између осталог, желимо да  обезбедимо бесплатну медицинску помоћ судских вештака, чији је задатак да детаљно наведу повреде нанете жртви насиља, које могу бити од пресудног значаја за исход судског поступка, навео је Пашалић.

Капацитети заштитника грађана нису такви да би могли да одговоре на све захтеве грађана. У Заштитнику грађана ради 90 запослених, а Акционим планом је, рекао је Пашалић, предвиђено прилагођавање систематизације потребама Заштитника грађана.

Систематизација предвиђа повећање броја људи, али и ангажовање неких екстерних институција које се баве конкретно вештачењима, рекао је Пашалић.

Фондација за отворено друштво, Србија своје стратешке циљеве остварује преко давања подршке пројектима организација грађанског друштва и државним и другим институцијама које врше јавна овлашћења, као и кроз реализацију сопствених пројеката, рекла је Јелинчић и додала да се залаже за унапређење сарадње са Заштитником грађана.