a

Сарадња државних органа са омбудсманом и спровођење његових препорука битан је индикатор и обавеза Србије на путу приступања Европској унији, али је то пре свега обавеза према грађанима чија права омбудсман штити – нагласио је републички заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем састанку са британским амбасадором у Србији Стивеном Вордсвортом (Stephen Wordswort).

Јанковић је Вордсворта упознао са надлежностима и радом институције омбудсмана, оцењујући да је досадашња пракса доказала да тај нови државни орган може практично допринети унапређивању законитости и правилности рада других државних институција када се тај рад тиче грађана и њихових права.

Британски амбасадор интересовао се и за степен спровођења препорука омбудсмана и мере које заштитнику грађана у супротном стоје на располагању.

Посебно занимање Вордсворт је показао за положај припадника рањивих група, у које је омбудсман убројао социјално угрожене и дискриминисане грађане, а пре свих Роме, особе са инвалидитетом, децу, жене у остваривању принципа родне равноправности, националне мањине, особе лишене слободе, али и сексуалне и верске мањине. Саговорници су се сложили о посебно тешком положају особа са инвалидитетом и обавези државних органа да предузму конкретне мере за њихово укључивање у све сегменте живота и рада.

Састанку у Палати Србија, четвртом привременом седишту институције омбудсмана, присуствовала је и заменица заштитника грађана Тамара Лукшић Орландић, као и сарадници британског амбасадора.