a

b_300_0_16777215_00_images_vladana-crveni-krst-15062017.jpegПоводом данашњег обележавања Међународног дана борбе против насиља над старијима, заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Владана Јовић учествовала је на конференцији "Злостављање старијих – шта даље, како спречити?“, у организацији Црвеног крста Србије.

Владана Јовић је указала на неопходност координисаног ангажовања органа јавне власти и невладиног сектора на препознавању и превенцији насиља над старијима. Истакла је улогу Заштитника грађана, који не само да контролише рад органа управе, већ и унапређује права грађана. Заштитник грађана ће, како је навела, основати Савет за права старијих који ће укључити релевантне друштвене субјекте који се баве правима ове рањиве групе становништва и тиме допринети подизању ове теме на највиши ниво.

-----

b_300_0_16777215_00_images_media-centar-vladana-15062017.jpegНа међународном нивоу је препозната потреба да се правима старијих лица посвети нарочита пажња. Стога су све јаче међународне иницијативе ка Уједињеним нацијама за доношење Конвенције о правима старијих особа што и Заштитник грађана кроз своје активности у међународним мрежама институција за заштиту људских права интензивно заступа и промовише, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Владана Јовић на конференцији за новинаре у Медија центру.

Конференцијом, коју је организовало удружења грађана „AMITY“ – снага пријатељства из Београда кренула је и кампања „Зауставимо насиље и дискриминацију над старијим женама“, која у фокус ставља старије жене - три пута чешће жртве породичног насиља у односу на старије мушкарце.