a

Слободни, независни и објективни медији неизоставана су и незамењива основа друштва које претендује да буде демократско и тежи остварењу људских и грађанских права, поручује на Светски дан слободе медија вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић.

Упркос прокламованој и законима и међународним актима гарантованој слободи медија, Србија и даље није друштво слободне речи. Заштитник грађана то увиђа и на свом примеру, будући да је велики број медија не само потпуно затворен за ову институцију, већ је континуирано дезавуише честим нападима и етикетирањем, злоупотребљавајући тако добијене националне фреквенције. Такође, власници појединих медија, игноришући Уставом утврђену улогу Заштиника грађана, непосредну га нападају са јасним циљем његове дикредитације.

Притисци на медије су, упозорава Заштитник грађана, очигледни и видљиви на различите начине, укључујући и директне нападе на новинаре. Током прошле године Независно удружење новинара Србије забележеило је 69 напада на новинаре, а само у прва четири месеца ове године већ скоро 30, међу којима два физичка напада и осам вербалних претњи.

Лош економски положај новинара, препознатљив по ниским и нередовним примањима, неповољним и лошим уговорима, „раду на црно“ и сиромашној понуди посла, уз финансијску и политичку зависност самих медија, довели су тога да цензура и аутоцензура постану главни уредници српских медија, док је висока професионална етика пресељена на ниво појединачних случајева.

Заштитник грађана је више пута упозоравао на гушење медијских слобода, претње новинарима, цензуру и аутоцензуру и зато позива јавност, а посебно носиоце политичких и јавних функција да се уздрже од сваког облика притиска и утицаја на медије, уреднике, уређивачку политику и новинаре, а медије да негују и развијају принцип одговорног, непристрасног и истинитог новинарства.