a

b_300_0_16777215_00_images_20170315Godisnjiizvestaj.jpegВршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић, заједно са својим колегама Горданом Стевановић, Робертом Сепијем и Владаном Јовић, заменицима заштитника грађана и генералном секретарком Ољом Јовичић, поднео је данас Народној скупштини Републике Србије Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2016. годину.

Као и у претходном периоду стање права грађана у Србији обележено је неповољном економском ситуацијом, као и израженим недостатком правне сигурности. Најављене и спроведене активности органа власти још увек нису довеле до жељених резултата. Заштитнику грађана се највећи број грађана обраћао поводом кршења социјалних и економских права. Такође, трећина свих обраћања односила се на тзв. лошу управу, пре свега неблаговремен рад администрације, немаран однос према послу и очигледно погрешну примену права, констатује се у извештају.

b_300_0_16777215_00_images_20170315MilosJankovicGIZG.jpegЗаштитник грађана указује да су у оваквим околностима угрожени сви грађани, a посебно рањиве групе, као што су деца, особе са инвалидитетом, лица лишена слободе у психијатријским болницама и установама социјалне заштите домског типа, жене, припадници ЛГБТИ популације, припадници националних мањина, пре свега Роми. Веома повредиви су и млади, старије особе, жртве насиља у породици и партнерским односима, оболели од тешких болести, интерно расељени, избеглице и други мигранти. Нажалост, међу њима су и организације и појединци заговорници људских права и сви они који износе критичке ставове у односу на власт.

Током 2016. године, овом органу се обратило око 20 хиљада грађана, што је за једну трећину више од досадашњег годишњег просека. Грађани су поднели Заштитнику грађана више од 6000 притужби, а у контролним поступцима и обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, надлежним органима упутио је укупно 1340 препорука. Значајан податак је да проценат поступања по препорукама износи скоро 90 одсто, што представља раст у односу на претходну годину и у границама је просека поступања по препорукама за период 2007-2015. године.

Очекујемо да ће, када је реч о овом извештају, ове године важећи прописи бити поштовани, као и циљ његовог сачињавања, тиме што ће кроз јавну расправу на пленуму, пред очима јавности, са њим бити упознати посланици, грађани и стручна јавност, закључио је вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић.