a

b_300_0_16777215_00_images_Milos-Jankovic1.jpegПоводом актуелне политичке кампање за избор председника Републике Србије вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић апелуje на актере у изборном процесу, све учеснике кампање, као и грађане којима се учесници избора обраћају, на максималну одговорност и толеранцију, поштовање изборних прописа како би права грађана у потпуности била остварена у демократској атмосфери.

Заштитник грађана посебно упозорава на тврдње појединих актера јавног и политичког живота о наводној припреми хаоса и немира у току изборне ноћи и позива тужилаштво да испита тачност тих тврдњи. Уколико су тврдње нетачне Заштитник грађана позива надлежне да покрену поступак против оних који су их пласирали у јавности и непотребно узнемирили грађане. Такође, уколико надлежни органи већ имају податке о могућим сценаријима прекрајања изборне воље грађана и насиљу које ће уследити након објављивања резултата, потребно је утврдити како је дошло до „цурења информација“ у медијима и санкционисати оне који су за то одговорни.

Било какво изазивање ексцеса и узнемиравања јавности, продубљивање мржње, као и отворено агресивно и насилничко понашање према неистомишљеницима у току изборног процеса, опасно је и штетно не само по политичке актере, већ за друштво у целини, закључио је Милош Јанковић.