a

Када су у проблему, грађани се могу ослонити једино на људска права и на институције, поручио је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем обележавању Дана заштите података о личности.

b_300_0_16777215_00_images_20170130DanzastitepodatakaBeta1.jpegЖивимо у времену изазова, збуњености, разорености, али и у времену шанси и могућности, које могу довести до решавања нагомиланих тензија. Да би изазове претворили у шансе, потребни су нам ослонци, а два су најважнија. Први су људска права, јер који год проблем да је у питању, у његовом корену увек је кршење тих права. Други ослонац су институције, рекао је Јанковић и додао да владавину права и институционални развој морају следити и политички и неполитички фактори.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је потребно да државни органи промене однос према заштити података о личности. Владе широм света обрађују личне податке и правдају то заштитом од међународног криминала и тероризма, навео је Шабић, додајући да са друге стране многи људи увиђају потребу да њихови подаци буду заштићени. Ситуација у Србији је, према Шабићевим речима, забрињавајућа и као пример навео је застаревање "компромитоване" базе података, у којој је било података више од пет милиона људи, за шта нико није одговарао.

Проблематично је и то, оценио је Шабић, што Србија од 2008. године није донела нови закон о заштитити података о личности и поручио да ће нови модел упутити Влади за месец дана.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је у данашње време заштита података потребнија него икада. Реалност се мења брзо и легислатива мора да прати ту промену, поручио је Орицио.

b_300_0_16777215_00_images_20170130Danzastite-podatakaBeta.jpegПоверник је поводом обележавања Дана заштите података о личности уручио захвалнице председнику друштва за информатику Србије Николи Марковићу и Share фондацији, а обележавању су присуствовали шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије Денис Киф, шеф мисије Савета Европе у Србији Тим Картрајт, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, као и представници новинарских удружења и организација цивилног друштва.