a

dsc08603-1.jpgЗаштитник грађана је уз подршку Мисије ОЕБС у Србији од 11. до 13. јуна 2009. године у Ковачици организовао тренинг за запослене у стручној служби Заштитника грађана ради оспособљавања функционалне групе Заштитника грађана за мониторинг поштовања права лица лишених слободе смештених у установама (затворима, полицијским станицама, медицинским и социјалним установама, као и осталим установама), односно, ради њиховог усавршавања у области превенције тортуре и других сурових, нељудских и понижавајућих поступака и казни. 

Руководиоци тренинга били су заменици Заштитника грађана: Милош Јанковић, Зорица Мршевић и Тамара Лукшић-Орландић, а у име Мисије ОЕБС-а у Србији Наташа Новаковић.

Посебна пажња на тренингу је усмерена према деци, старим особама, малолетним лицима, особама са инвалидитетом, болесницима, припадницима ЛГБТ популације, припадницима националних мањина, женама и млађим пунолетним лицима. На тренингу су предавања одржали чланови Савета Заштитника грађана за права лица лишених слободе: Др Иван Јанковић, адвокат и члан Комитета за превенцију тортуре (CPT), Др Горан Илић, доцент на Правном факултету Београду, Др. Ђорђе Алемпијевић, доцент на Институту за судску медицину Медицинског факултета Унверзитета у Београду, Наташа Новаковић, руководилац јединице за реформу затвора у Мисији ОЕБС у Србији.
 

Међу предавачима били су и експерти Тања Папић, асистент на Правном факултету Универзитета Унион у Београду, Вида Петровић-Шкеро, судија Врховног суда Србије, Владан Јоксимовић, правни саветник у Канцеларији Савета Европе у Београду, Александар Стојановић, правни саветник у Канцеларији Савета Европе у Београду, Небојша Пантелић, председник Комисије против тортуре, Сектор унутрашње контроле, Гордана Станковић, саветник у Одељењу за заштиту права лица лишена слободе у Управи за извршење заводских санкција, Стеван Арамбашић, заменик Омбудсмана АП Војводина.