a

Превентивни приступ заштити људских права избеглица и миграната у земљама Југоисточне Европе је тема састанка Мреже Националних механизама за превенцију тортуре (НПМ) Југоисточне Европе, која се одржава данас и сутра у Београду.

b_300_0_16777215_00_images_20161213NPM2.jpegЗаменик заштитника грађана Милош Јанковић је на састанку истакао да Европа није донела јединствену политику за решавање мигрантске кризе, већ државе у први план стављају заштиту својих интереса. Јанковић је подсетио да је током 2015. године скоро милион људи прошло кроз нашу државу. Србија је својим либералним приступом омогућила несметан улазак и пролазак избеглица и миграната кроз земљу. Како је рекао, НПМ-ови су једни од ретких институција у државама Југоисточне Европе, који су обавили свој посао у оквиру свог мандата - пратили су однос државних органа према избеглицама, као и да ли је дошло до злостављања тих људи.

Првог дана састанка чланови Мреже пренели су искуства из посета азилима у земљама из којих долазе, као и будуће планове и изазове који се тичу заштите и унапређења права избеглица и миграната. Након излагања, учесници састанка, подељени у две групе, посетиће Центар за азил у Крњачи, као и неформално место окупљања мигранта у Београду. Другог дана, чланови Мреже поделиће своје утиске и запажања из посета у Београду и расправљаће о будућим изазовима у раду Мреже, након чега ће одредити наредне кораке НПМ-ова у региону у превенцији злостављања избеглице и миграната.

Регионални састанак Мреже организује Заштитник грађана у сарадњи са Канцеларијом УН у Србији, а присуствују представници чланица Мреже, као и представници удружења из Србије.