a

Дан људских права, 10. децембар, многи угрожени грађани Србије проводе уз осећање неправде и урушеног достојанства због раскорака између права која имају на папиру и стварног живота. Најсиромашнији, особе са инвалидитетом, жене жртве насиља, радници губитници приватизације, житељи нехигијенских насеља, деца улице - неке су од традиционално најрањивијих група у Србији. Све је тежи положај новинара који критички пишу и говоре. Такође, све је више притужби чланова и симпатизера опозиције. Право грађана је и да закон подједнако важи за све и да важи у сваком месту у свако време, а то често није случај због положаја у друштву или због блискости са влашћу, истиче заштитник грађана Саша Јанковић.

У десетој години рада Заштитник бележи још забрињавајућих трендова. Сиромаштво и незапосленост, који дају печат свакодневном животу појединца, користе се као оправдање за кршења права радника. Сталним реформама објашњава се неефикасност администрације; недовољно добрим уставним решењима и законима немоћ правосуђа. Политизација урушава институције. Медији у Србији су бачени у економско-политички вртлог чије су жртве не само новинари, него и грађани, јер без слободних медија нема информисаних грађана, а без информисаних грађана, нема слободних грађана.

Недовољан је број особа са инвалидитетом које су се запослиле у овој години, упркос постојању посебног закона. У области права детета унапређене су законске норме, али су деца и даље жртве свих облика насиља, укључујући и најбруталније облике вршњачког. Присутно је кршење права детета у медијима на приватност и достојанство. Услуге намењене деци и породицама на удару су мера штедње ради економског опоравка земље. Уз блага побољшања, ни издалека није довољно доступна здравствена заштита.

Слабост заштите жена од насиља је више резултат непримењивања постојећих прописа и стандарда, а мање слабости тих прописа. Кључни проблем остаје неодговорност за несавесно поступање.
Производња и емитовање културних, образовних, научних, дечијих, филмских и других радио и телевизијских емисија на мањинским језицима треба да доприноси очувању националног, културног и језичког идентитета мањинских заједница, али су угрожени поремећајима у медијској сфери. Превод ових програма на српски језик је од посебног значаја за развој мултикултуралног друштва, где га има.

Позитивни кораци постоје у погледу права ЛГБТИ особа, где је можда помак и највећи, али је њихова дискриминација далеко од укинуте, а заштита и подршка су још недовољни.
Избеглице из Сирије и других земаља повремено се на територији Србије суочавају са нехуманим условима и почели су први озбиљнији инциденти. Капацитет смештаја и пропусна моћ нису довољни, а поступци појединих држава дуж избегличке руте умногоме отежавају Србији да поштује све међународне стандарде.

Заштитник грађана Саша Јанковић и заменик за права националних мањина Роберт Сепи 9. децембра представиће у Медија центру Посебан извештај „Право на информисање националних мањина након приватизација медија“. Истог дана заштитник грађана и заменица за права особа са инвалидитетом Владана Јовић потписаће са Сталном конференцијом градова и општина и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије Споразум о сарадњи са циљем унапређења положаја особа са инвалидитетом и других осетљивих група становништва у Републици Србији. Владана Јовић ће такође посетити Центар за деменцију Бежанијска коса, а идућег дана и Удружење за афирмацију дечјег стваралаштва „Свитац“ које окупља децу са сметњама у развоју и промовише њихове таленте.

На дан људских права, у суботу 10. децембра, заштитник грађана Саша Јанковић примиће награду „Добар пример новог оптимизма“, коју додељује организација „Нови оптимизам“.
Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић обележиће Дан људских права традиционалним састанком са Панелом младих саветника Заштитника грађана који чини 30 деце из места широм Србије. Нови „млади саветници“ изабрани су јавним позивом и преузеће дужност од оних који су постали пунолетни.

Заменик заштитника грађана за права лица лишених слободе Милош Јанковић посетиће 9. децембра Прихватни центар за избеглице у Сомбору, Полицијску управу и КПЗ у Сомбору, а 10. децембра Специјалну психијатријску болницу у Ковину.