a

Изјавом да се неће рушити нелегални објекат у центру Новог Пазара који се гради под окриљем народног посланика владајуће коалиције и да неће „разбијање глава“ са муслиманима, Александар Вучић злоупотребљава функцију председника Владе, гаси последња светла владавине права и ствара верску нетрпељивост у Србији, упозорава заштитник грађана Саша Јанковић.

Александар Вучић нема право да суспендује законе Републике Србије по својој процени. Он прави својеврстан „државни удар“ тако што преузима надлежности свих државних органа и институција и потчињава их политичкој вољи и интересима. Његове изјаве о томе да закон неће бити примењен у случају најдрскије бесправне градње у Новом Пазару уништавају владавину права, правну сигурност, право својине и једнакост свих пред законом. Његова оцена да би рушење нелегалног објекта значило „рат са муслиманима“ и „разбијање глава“ је најгрубља манипулација јер бесправна градња није особина муслимана већ израз безакоња, кога, јасно је, има међу припадницима свих вера и нација.

Током недавне посете Новом Пазару општинске власти, али и велики број грађана од којих велики број муслиманске вере, затражили су од Заштитника грађана да надлежне државне органе приволи да раде по закону који мора да буде исти за све. Председник општине Нови Пазар уручио је Заштитнику грађана сву документацију, укључујући и писано одбијање МУП-а Републике Србије да асистира у рушењу нелегалног објекта. Међутим, изјаве председника Владе јасно су указале да узрок проблема није грешка било ког службеника, већ премоћ силе и политике над законом и равноправношћу грађана.

Заштитник грађана позива председника Владе да се врати својим Уставом и законом прописаним овлашћењима и да престане да са места председника Владе управља свим државним функцијама, јер држава није један човек.