a

b_300_0_16777215_00_images_2-studenti-novi-pazar-16112016.jpegНајважнија вредност у нашем животу су наша права и важно је да грађани знају да она не важе само за поједине категорије људи, већ за све чланове друштва, рекао је у разговору са студентима Државног универзитета у Новом Пазару заштитник грађана Саша Јанковић.

Култура људских права мора да се гради са обе стране, подједнако је важна за органе јавне власти и грађане. Уређен систем у држави подразумева да се знају правила, да та правила подједнако важе за све, да за прекршиоце буду примењене санкције, а да они који их поштују буду заштићени, нагласио је Јанковић, уз оцену да степен законитости говори о томе колико је држава уређена.

Решење је у доследној примени закона, а не у писању нових. Међутим, само законска регулатива није довољна да натера људе да увек раде добро јер тако нешто подразумева савест и одговорност. Недопустива разлика између нормативног и стварног зависиће у великој мери и од тога колико се грађани укључују у друштвене процесе и преузимају улогу контролора власти. сматра Јанковић.

----
Институција Заштитника грађана тренутно има три хиљаде отворених предмета из свих делова Србије, а једина специфичност Санџака је у томе што највише притужби долази од Бошњачког националног већа (БНВ). То су притужбе које проистичу из етничког састава овог подручја. Ако то ставимо на страну, јер се тиме бави цео један сектор Стручне службе Заштитника грађана, онда грађане ових неколико градова тиште исте муке као и у осталим деловима Србије, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић за Радио сто плус.

----
b_300_0_16777215_00_images_novi-pazar-16112016-1.jpegГрадоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац замолио је Сашу Јанковића да у складу са надлежностима институције Заштитника грађана помогне у решавању проблема нелегалне градње у овом граду. На састанку који је 16. новембра одржан у згради општине Нови Пазар Јанковић је рекао да грађани Новог Пазара имају право да се закони примењују на све подједнако. Ово основно начело владавине права не сме се доводити у питање, нагласио је Јанковић.