a

b_300_0_16777215_00_images_stories_ombudsman_i_nvo1_2.jpeg

Значајни проблеми у остваривању права грађана у Србији постоје и на локалном нивоу, а институција Заштитника грађана, поред тога што надзире рад локалних органа власти када примењују републичке прописе, јесте и ослонац за невладине организације у њиховим настојањима да повећају одговорност власти, истакао је републички омбудсман Саша Јанковић на састанку са представницима 18 невладиних организација из градова и општина широм Србије, 1. јуна ове године.

 

Истовремено, обраћањем омбудсману и указивањем на системске недостатке у раду и кршења права грађана од стране локалних органа власти, невладин сектор у великој мери може да допринесе практичном унапређењу остваривања права грађана, истакао је републички омбудсман.

 

Посета представника 18 невладиних организација из Србије Заштитнику грађана била је саставни део пројекта „Имам право да знам“, који је покренуо Европски покрет у Србији у сарадњи са Правницима за демократију и уз подршку Националне задужбине за демократију.

 

Циљ пројекта је да се представници организација цивилног друштва у 18 општина широм Србије обуче за праћење рада носилаца јавних функција у својим локалним срединама. Учесници обуке посетили су републичког омбудсмана са циљем да се упознају са радом и надлежностима Заштитника грађана, као и да успоставе ближу сарадњу са том независном државном институцијом.