a

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Заштита од екстремног сиромаштва и глади, смањење дечје смртности, доступност здравстевене заштите свој деци, свеобухватно и инклузивно школовање и образовање, помоћ материнству, подршка породици и спречавањенасиља над децом најзначајнији су задаци за државне органе Републике Србије која је Уставом и законима деци загарантовала посебну заштиту.

Ефекти свих криза, па и актуелне, највише се одражавају на децу. У апелу „Право на храну“ који је ових дана упућен међународној јавности, константује се да су „црне пратиље“ сиромаштва и беде разне друге социјалне и друштвене болести, чији плен најбрже постају деца. Зато су млађи од 13 године живота најугроженија категорија становиштва и у Србији.

Институција Заштитника грађана Републике Србије, у складу са законом и овим забрињавајућим подацима посебну пажњу посвећује заштити права детета. Заменица Заштитника грађана за права детета и специјализовани део Стручне службе Заштитника грађана свакодневно надзиру рад центара за социјални рад, установа у којима бораве деца без родитељског старања и деца са посебним потребама, те рад школа и других установа, али и непосредно разговарају са децом свих узраста о оном што их највише угрожава и тишти.

Честитајући свој деци њихов дан, институција Заштитника грађана позива их да од најранијег доба уче о својим правима, да захтевају од одраслих да их поштују. У томе ће увек имати подршку Заштитникa грађана.