a

 b_300_0_16777215_00_images_stories_jug_srbije1.jpeg

Грађани са југа Србије недовољно су информисани и удаљени су од републичких органа, самим тим и без вере да ови органи доприносе остваривању и заштити њихових права. До овог закључка је Заштитник граађана Републике Србије дошао после прве, дводневне посете мултиетничким општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа 26. и 27. маја ове године.

Омбудсман Саша Јанковић и његови заменици са двадесетак сарадника из Стручне службе Заштитника грађана у току ова два дана обавили су преко тридесет састанака у све три општине са релевантним локалним чиниоцима: са челницима општина и месних заједница, директорима и другим стручним радницима основних и средњих школа, центара за социјални рад, домова културе, са представницима удружења грађана, медија, локалним челницима православне и исламске верске заједнице, а остварили су и преко 300 директних разговора и контаката са грађанима и децом у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи. Поред општинских институција, Заштитник грађана је обишао и полицијске станице,  истурена одељења жандармерије и копнене војске Војске Србије и дао више интервјуа локалним ТВ и радио станицама.

Посета Заштитника грађана југу Србије имала је више циљева. Као прво, да се  локалне власти упознају са радом, надлежностима и овлашћењима институције Заштитника грађана, а грађанима да се пружи што више информација о начинима како да остваре своја законом и Уставом загарантована права и како им у томе може помоћи институција Заштитника грађана. Посета је уједно била и најава отварања подручне канцеларије Заштитника грађана на југу државе, која ће уследити у што је могуће краћем року.

Истовремено, циљ посете је био да се омбудсман информише о степену остваривања људских  и мањинских права свих грађана у овим општинама, а посебно о степену остваривања права деце, родној равноправности, правима националних мањина, правима особа са инвалидитетом, као и о законитости и правичности рада општинске управе.

Детаљан извештај о налазима до којих је Заштитник грађана дошао биће достављен Народној скупштини и јавности, а надлежним органима државне управе биће упућене одређене препоруке за унапређивање рада у циљу бољег остваривања права и слобода грађана у општинама на југу Србије.