a

b_300_0_16777215_00_images_amsterdam-5102016.jpegИако је основни циљ омбудсмана за оружане снаге заштита и унапређење права припадника оружаних снага, у међународним (мировним) мисијама њихова надлежност мора да обухвати и локално становништво, чија права могу да угрозе припадници ових мисија, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на Осмој међународној конференцији омбудсмана за оружане снаге у Амстердаму. Недавни случај сексуалне експлоатације деце од стране припадника мировне мисије Уједињених нација у Централноафричкој Републици најбољи је доказ који говори у прилог ове чињенице. Омбудсмани државе на чијој се територији спроводи мировна мисија и држава које шаљу своје припаднике оружаних снага у склопу међународних снага морају блиско да сарађују и размењују информације. Заштитник грађана истакао је да би мандати мировних мисија требало да садрже и механизам за заштиту права локалног становништва.

Јанковић је на посебном панелу говорио о значају Међународних конференција омбудсмана за оружане снаге (ICOAF) за размену вредних искустава и успостављања заједничких стандарда рада, а све у циљу заштите грађана у униформи.

Осма међународна конференција омбудсмана за оружане снаге на тему „Међународне мисије: улога омбудсмана“ одржана је у Амстердаму, Холандија, од 2. до 5. октобра 2016. године. Заштитник грађана је био домаћин Треће конференције војних омбудсмана 2011. године у Београду.