a

b_300_0_16777215_00_images_20160918Prajd2.jpegЗаштитник грађана изражава задовољство што је и ове године Парада поноса у Београду одржана без инцидената, чему је одлучујуће допринео рад надлежних државних органа и мере које су створиле услове за безбедност организатора и свих учесника и учесница овог догађаја.

Обавеза је државних органа да омогуће пуно остваривање права ЛГБТИ особа, а органи јавне власти треба да наставе да раде на сузбијању и спречавању сваког облика насиља над ЛГБТИ особама коме су оне често изложене. Правовремена реакција надлежних органа, али и процесуирање и адекватно кажњавање починилаца треба да покажу да је насиље апсолутно недопустиво и да ће бити кажњено.

Образовање и васпитање младих у духу толеранције и уважавања различитости и ненасиља један је од кључних фактора у остваривању права грађана, укључујући и права ЛГБТИ особа. Рад на подизању свести јавности о важности поштовања права ЛГБТИ особа је од кључног значаја за унапређивање положаја тих особа у различитим областима живота.

b_300_0_16777215_00_images_20160918Prajd.jpegУ овогодишњој Паради поноса учествовали су заменица заштитника грађана за родну равноправност Гордана Стевановић са сарадницама и сарадницима из Стручне службе Заштитника грађана, као и председница са чланицама и члановима Савета за родну равноправност Заштитника грађана.

Парада под слоганом „Љубав мења свет“ је отворена уз поруку организатора да је то историјска шетња јер први пут колона иде од Славије до „срца Београда“, односно Трга Републике. Почетак шетње прогласила је кума Прајда Мирјана Карановић, која је рекла да свако нађе начин да се ослободи страха и свој простор слободе. На паради су учествовали бројни акивисти, који су носили заставе дугиних боја и обележја ЛГБТИ заједнице, представници власти и страни амбасадори у Србији.