a

Заштитник грађана изражава дубоку забринутост због бруталног физичког напада на паратеквондисту Душана Марисављевића и дугогодушњег продавца магазина Лицеулице, и изражава наду да ће органи јавне власти у што краћем року утврдити све чињенице везане за тај напад и казнити починиоце.

Свакодневно насиље над појединцима и групама, посебно над онима којима је помоћ друштва неопходна, говори о нарастајућим конфликтима у друштву и неблаговременим реакцијама надлежних да насиље спрече. Јанковић наглашава да је један од основних задатака државе да спречи превласт јачег и безобзирнијег над слабијим.

Нарочито је важно заштитити жене, децу и друге рањиве групе које су све чешће изложене бруталном насиљу. Органи јавне власти обавезни су да овакве случајеве процесуирају брзо и ефикасно, али и да делују превентивно, што подразумева обраћање пуне пажње на групе склоне насиљу.

Порасту насиља такође доприноси сваки облик толеранције насилничког понашања у медијима и јавном дискурсу у целини, нашта се често не реагује или се реагује веома млако, изјавио је Јанковић.