a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава жаљење што су посланици из владајуће већине на седници Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу 14. септембра, уместо да разматрају документована кршења права грађана и предлоге за унапређивање рада органа власти из Извештаја Заштитника грађана за 2015. годину, водили кампању против Заштитника грађана кога су сами пројектовали као кандидата у нерасписаним председничким изборима.

„Уместо да се на Одбору расправља о тешким, аргументованим налазима о кршењима права грађана којима Извештај обилује и начинима да се унапреди рад органа власти, део посланика скретао је пажњу јавности са суштинске теме нападом на личност која стоји иза извештаја, што је управо пример таблоидизације рада државних органа на шта се у Извештају иначе упозорава“, истиче заштитник грађана Саша Јанковић.

Упркос позивима председника Одбора Петра Петровића да се фокусирају на садржај Извештаја, већина посланика најпре је самоиницијативно истицала заштитника грађана Сашу Јанковића као кандидата за председника Републике, а онда се на најгрубљи начин подсмевала сопственој идеји.

„Грађани Србије заслужују боље од тога, њихова права и интереси морају да буду у жижи институција, а не стална политичка битка за власт“, став је заштитника грађана који је, управо да би избегао скретање са теме, на седницу Одбора упутио своје заменике које је на ту функцију изабрала Народна скупштина. Упркос изричитој законској обавези, Народна скупштина није разматрала извештај Заштитника грађана ни за 2014. годину, а од подношења извештаја за 2015. прошло је пола године, а разматрање извештаја пред Народном скупштином није ни заказано.