a

Заштитник грађана Саша Јанковић данас је поднео кривичну пријаву против више лица из „Православно-мисионарског духовно-рехабилитационог центра Црна Река“ због кривичног дела противправног лишења слободе, наношења тешких телесних повреда, надрилекарства и надриапотекарства.

„Нико у Републици Србији нема право да, мимо законом утврђеног поступка и одлуке надлежних органа било кога лиши, нити држи лишеног слободе, нити ико може над другима вршити насиље, без обзира на то да ли сматра да тиме чини добро. Ни евентуални претходни пристанак особе над којом се насиље, какво је приказано на видео снимку који је дубоко узнемирио грађане Србије, врши, ни евентуални пристанак родитеља тих особа, не чини брутално иживљавање дозвољеним“, оценио је овим поводом Заштитник грађана Саша Јанковић.

„Поготово се не може говорити о лечењу, са којим батинање не може имати било какве везе“, додао је републички омбудсман.

Заштитнику грађана се у току дана јавило више особа које тврде да се у Центру Црна Река дешавају и теже ствари од оних које је открио видео снимак и чланак недељника „Време“.