a

b_300_0_16777215_00_images_2016_20160728konfzanovin.jpegЗаштитник грађана спровео је поступке контроле у 14 случајева убистава жена, и у 12 утврдио пропусте у раду надлежних органа и служби. Утврдио је, између осталог, да се насиље квалификује као породични проблем и брачни сукоб па се не испитује, да се мере у случају пријаве насиља у породици и партнерским односима не предузимају или се то чини на неодговарајући начин и неблаговремено, да полиција, центри за социјални рад и здравствене установе не размењују информације од којих су неке виталне за заштиту жртве. Такође, не проверава се увек да ли пријављени за насиље има оружје, као и да се жртва упућује да сама води поступке, рекао је данас заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији за новинаре у београдском Медија центру.

То не значи да је било ко сем убице крив за нечију смрт, али да тих пропуста није било вероватноћа да се деси смртни исход била би мања. Доследно спровођење прописа и процедура рада могу битно да допринесу смањењу и сузбијању насиља и спрече понављање насиља над женама, рекао је Јанковић.

Он је додао да наши закони нису лоши, али је основни проблем неспровођење тих прописа и неодговорност, а посебно забрињава ако се пропусти заташкавају.

Заштитник грађана је 27. јула ове године, на основу налаза из 12 случајева у којима су утврђени пропусти у раду органа, упутио 45 системских препорука за њихово отклањање Министарству унутрашњих послова, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству здравља и Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Заштитник грађана је од јануара 2013. до јуна 2014. године спровео истраживање које је показало да је у том раздобљу било 5.352 кривичних пријава које је полиција поднела за насиље у породици, а да се 4.399 пријава односило на насиље над женама.

У 71 одсто случајева ове пријаве су окончане усменим упозорењем за насилнике, а само 25 одсто кривичних пријава стигле су до фазе оптужења, истакао је Јанковић.

Заштитник грађана је закључио да је за унапређење заштите жена, и уопште жртава насиља у породици, кључно доследно примењивати све прописе и процедуре, увести одговорност за несавестан рад у надлежним органима и службама, као и додатно унапређивати законодавство, а пре свега донети измене Кривичног законика које је предложио Заштитник грађана.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је представила информације о томе у којој мери су надлежни органи у 14 поступака контроле правилности и законитости рада органа које је спровео Заштитник грађана поводом породичног и партнерског насиља над женама са смртним исходом имали сазнања о насиљу у породици и партнерским односима, пре него што је оно довело до трагичних последица.

Представница Аутономног женског центра Тања Игњатовић је рекла да су свесни да се не могу спречити сва убиства, али да страхује да ће се убиства жена и даље понављати јер не анализирамо где је било пропуста. Она је најавила да ће ова невладина организација покренути потписивање петиције да се 18. мај прогласи даном сећања на убијене жене у породичном насиљу.