a

debata 21062016Трећи пут се пред овим јавним скупом налази Редован годишњи извештај Заштитника грађана. Према закону, извешај се подноси Народној скупштини, али већ две године ово законодавно тело га није разматрало, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић отварајући јавну дебату „Годишњи извештај Заштитника грађана за 2015. годину - институционална и друштвена дебата“.

Сваком од нас треба правна сигурност, свест и знање да када прикупимо сву документацију и поднесемо захтев за грађевинску дозволу - да ћемо је и добити, а неће онај који не испуњава услове; када одемо у боницу са здравственом књижицом да ћемо добити услугу прегледа и услугу лечења; свест да када нам комшија загради део поседа да ће суд брзо разрешити спор; сигурност да знамо шта можемо и шта не можемо, свест да знамо да ће полиција доћи на позив упомоћ ако неко угрози нашу сигурност, образложио је заштитник грађана зашто се у извештају наводи да се обичан грађанин осећа обесправљено.

Он је навео да институција Заштитника грађана ради свој посао и да за постигнуте ефекте нису потребни нови и нови закони, већ је неопходно да свако ради свој посао.

Желим да верујем да ће овај и овакав извештај бити последњи у вишегодишњем низу. Последњи у низу у којем ћемо са зебњом констатовати да наша очекивања нису до краја испуњена и да трендови нису онакви какви би морали бити, рекао је Јанковић.