a

17 мај: Међународни Дан против хомофобије - дан када је 1990. године Светска здравствена организација скинула хомосексуалност са листе менталних болести.[1]

Хомофобија је уперена не само против хомосексуалних људи, већ је то проблем свих нас. Када се неко у нашем друштву због свог личног својства осећа угрожено и небезбедно, нико од нас није до краја слободан. Зато инсистирање на једнаким правима и борба против дискриминације по сваком основу, па и по основу сексуалне орјентације, не угрожавају нашу слободу већ је допуњују.

Лезбејке, хомосексуалци, бисексуалне и трансродне особе (ЛГБТ) често су жртве мржње и отворене дискриминације. Због раширених предрасуда лако се стварају и прихватају неистине о њима и ствара зачаран круг хомофобије.

Као појединци, одговорне институције и демократско друштво, дужни смо да поштујемо и штитимо права свих грађана, чак иако та права нисуироко прихваћена, или су до недавно била незамислива. ш

 Дан против хомофобије је моменат када и оне који се осећају угрожени од хомосексуалности можемо подсетити на чињеницу да она није заразна болест већ мањински варијетет нормалне људске сексуалности, као и да не постоји никаква опасност од ширења хомосексуалности због тога што се хомосексуалци штите од дискриминације. Данас је неспорно да хетеросексуални људи неће и не могу постати хомосексуални зато што су закони престали да забрањују хомосексуалност, нити зато што и ЛГБТ особе уживају свима загарантована људска права. Јавно приказивање постојања особа друге хетеросексуалне оријентације такође не може „заразити“ децу и омладину јер  хомосексуалност није ствар моде или хира.

 Зато се, као заштитник свих грађана, надам да ће и ове године обележавање дана борбе против хомофобије допринету смањењу предрасуда и учвршћивању става о недозвољености и неприхватљивости дискриминације и насиља према било коме, па и према хомосексуалним људима.
[1] Званично признат од стране Европског парламента.