a

Поводом медијског интересовања за случај фотографија нагог детета, Заштитник грађана саопштава:

Заштитник грађана позива да се случај са фотографисањем нагог детета којим се баве домаћи медији препусти надлежним стручним институцијама, уз пажљиво, одмерено и одговорно обавештавање јавности. Свако, па и родитељи, дужни су увек да поступају онако како је у најбољем интересу детета. Ако постоји сумња да је дете било изложено неадекватним поступцима, или су (са или без намере) повређени најбољи интереси детета – на пример да је родитељ или било ко други начинио, делио или објавио фотографије које могу бити злоупотребљене - тада надлежни органи, служба социјалног старања, а ако треба и правосуђе, једини имају право да оцене да ли и на који начин треба институционално реаговати. Некада је родитељима потребна помоћ, савет у вршењу родитељских права и обавеза, постоје случајеви када је потребно успоставити надзор над вршењем родитељског права или предузети још озбиљније мере.

 

У сваком случају, све околности и најбољи правац акције када су деца у питању, се утврђују у посебно оспособљеним, надлежним и одговорним институцијама, уз пуну дискрецију која једина штити интересе детета, а не у медијима и на насловним странама. Умесно је да медији реагују једино ако институције закажу и штета од нечињења постане већа од штете коју детету може да нанесе излагање јавности.

Подсећамо на случај од пре неколико година, када је породици српског порекла у Сједињеним Америчким Државама привремено одузето дете, док се случај не испита и нађе најбоље решење, а део јавности у Србији је то доживео, јер му је тако то медијски презентовано, као атак на родитељство и српски идентитет. Заштитник грађана је и тада идентично реаговао - родитељи су најбољи стараоци детета, али и они некада могу да погреше. Стручне и одговорне институције, а не јавност, суде о постојању и природи те грешке и начину да се она исправи. Јавност треба будно да пази да сваки случај добије одговарајућу институционалну пажњу, а не да сама суди у најинтимнијим и најделикатнијим породичним питањима.