a

Стручна служба Заштитника грађана данас је упутила писмо уредништву редакције Б92 у коме најоштрије протестује због начина на који су пренети наводи о вакцинисању деце:

"Најоштрије протестујемо због вести у којој сте саопштили да је једна особа претила смрћу Заштитнику грађана ЗБОГ СТАВА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА да би родитељима који не дозвољавају да им деца буду вакцинисана деца могла да буду одузета, иако Заштитник грађана никада није изнео тај став.

Заштитник је, упитан о законској процедури која постоји деценијама и по којој се у одређеним случајевима тешког занемаривања родитељских дужности, када је живот детета угрожен, одлуком суда може одузети старање над дететом, изнео да му није познато да је због одбијања вакцинације икоме одузето дете и „да би то било претерано“. Дневни лист Блиц је тачно пренео изјаву Заштитника и због тога у најмању руку чуди вест Б92 у којој се Заштитнику грађана ставља у уста сасвим супротан став.

Извод из вести гласи:

4. Да ли социјални радник има право да одузме дете од родитеља који не желе да га вакцинишу?

Центар за социјални рад поступа у складу са Породичним законом. Када добијемо пријаву од здравствене установе, предузимамо мере. Ако родитељ одбија сарадњу са нама, тражи се мишљење педијатра. Ако сматра да је детету живот угрожен, јер није примило вакцине, мишљење се шаље суду. Он доноси одлуку о лишавању родитељског права - каже Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад. Заштитник грађана Саша Јанковић каже да овакав случај још није забележен и да би то било претерано.

Дакле, Заштитник грађана сматра да само одбијање вакцинације, ако родитељи штите друге виталне интересе детета, не може бити довољан разлог да се прогласи да родитељи тешко занемарују дете да им се оно одузме; није му познато ни да се то икада десило, а што је најважније - то нико и не предлаже! На жалост, разумљиву бригу родитеља за добробит деце и одређени степен неповерења у здравствени систем појединци користе за личну промоцију и узбуњивање јавности.

Заштитник грађана још једном подсећа да је вакцинација начин заштите појединаца и популације од најопаснијих заразних болести и да медицинска струка инсистира, засигурно с правом - у шта Заштитник грађана не може да улази, на обавезности вакцинације, а да закон о томе доноси Народна скупштина Републике Србије, што је и учинила пре неколико дана. Заштитник грађана штити грађане од неправилне примене закона, а не од закона.

Ако медицинска струка и парламент већ оцене и пропишу да се вакцине против одређених болести морају примати, тада напоре треба усмерити на то да грађани Србије, а посебно деца, добијају само најквалитетније вакцине (што је прошле године Заштитник грађана контролом и постигао); да могућност нежељених ефеката буде сведена на минимум, а подршка државе у таквим случајевима потпуна.

Грађанима је нужно аргументовано указивати на виталне разлоге за вакцинацију и циљ заштите здравља остварити у сарадњи са грађанима, а санкције свести на минимум, само када су нужне."