a

У Палати Србија у Београду данас се одржава стручни скуп на тему „Правни положај цркава и верских заједница и стицање својства правног лица“ у организацији Заштитника грађана. После уводних речи заштитника грађана Саше Јанковића, и заменице специјалног представника Генералног секретара Савета Европе у Србији Надие Ћук, у првој сесији о слободи вероисповести и правном положају цркава и верских заједница у Европи говорили су академик Иван Цвитковић са Академије наука и уметности из Сарајева, проф. др Силво Деветак, ISCOMET, Марибор, проф. др Сергеј Флере са мариборског Правног факултета и заменица Заштитника грађана проф. др Зорица Мршевић.

Друга сесија је посвећена правном положају цркава и верских заједница у европским земљама, а говорници су др Нонка Богомилова са Бугарске академије наука из Софије, др Владимир Лончаревић са Филозофског факултета Дружба Исусова из Загреба, Петар Ластић из Будимпеште, Стеван Бугарски из Српске црквене општине из Темишвара и проф. др Срђан Вукадиновић са никшићког Филозофског факултета.

Трећа сесија је посвећена правном положају цркава и верских заједница у Србији и суседним земљама, а говорници су проф. др Милан Радуловић из Београда, проф. др Маријана Пајванчић са новосадског Правног факултета и проф. др  Ненад Ђурђевић, са Правног факултета у Крагујевцу. На стручни скуп су позвани стручњаци из ове области, представници цркава и верских заједница и невладиних организација. (Више информација о стручном скупу на сајту)