a

Поводом могућности повреде права детета у емисији „Вече са Иваном Ивановићем“, која је емитована 22. јануара на ТВ Прва, Заштитник грађана је затражио информације од Регулаторног тела за електронске медије. Увидом у наведену емисију Заштитник грађана је констатовао да су приказана деца нижег узраста, која су износила мишљење о политичким странкама и темама о политичкој ситуацији у Републици Србији и предстојећим изборима.

Регулаторно тело за електронске медије је у обавези да у року од 21 дана обавести Заштитника грађана о чињеницама и околностима који су релевантни за овај случај и мерама који су тим поводом предузете.

У Правилнику РЕМ-а о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга наведено је да је за учешће малолетника у програму потребна сагласност родитеља, старатеља или усвојиоца, да је пружалац медијске услуге дужан да посвети пажњу учешћу малолетника у програму и да је одговоран за објављени садржај. Учешће у емисији, како наводи Правилник, мора бити прилагођен узрасту, зрелости и разлогу учешћа малолетника.

Заштитник грађана напомиње да је почетком овог месеца, након појављивања малолетне деце у прилогу Дневника РТС-а, у коме је утврђена повреда њихових интереса и права, Регулаторном телу за електронске медије упутио препоруке за предузимање мера према емитеру и да очекује обавештење о поступању по датим препорукама.