a

nagrada vitez poziva 10122015Заштитник грађана Саша Јанковић, редитељ Желимир Жилник, судија Уставног суда Боса Ненадић и професорка српског језика и књижевности у Ужицу Ружица Марјановић овогодишњи су добитници награде "Витез позива" која им је вечерас свечано додељена у београдском Народном позоришту.

Захваљујући се на награди Саша Јанковић је рекао да ово признање прима са осећањем зебње, јер су, како је навео, битни стубови друштва попут образовања и правосуђа, рушевина до рушевине.

nagrada 10122015 3"Непрестано преиспитујемо себе где их и због чега толико губимо. Толико смо битки изгубили да се бојимо да је у питању цео рат", рекао је Јанковић.

Желимир Жилник се осврнуо на актуелно стање у друштву:

"Људи у Србији јесу уплашени и сиромашни, али су мање уврнути и психички померени него владајућа класа", оценио је Жилник.

Судија Уставног суда Боса Ненадић je рекла да се нада како ће убудуће додела признања судијама Уставног суда бити сувишна, већ да ће ту награду добити целокупна институција у коју ће грађани имати поверење.

sasa 10122015 5Професорка српског језика Ружица Марјановић истакла је јој је драго што је жири препознао важност школе.

Она је рекла да није усамљена у бици да младима приближи књижевност и да заједно са седам својих колега ради на томе на томе да млади у Ужицу схвате колико је важно читати.

Награду "Витез позива" додељује невладина организација Лига експерата за значајан стваралачки опус, сагласност професионалног знања и савести, морални интегритет и аутономно и часно деловање и понашање. .

Награда се традиционално додељује на Међународни дан људских права, са циљем да подржи појединце који су знањем и радом бранили универзалне вредности.

О овогодишњим добитницима награда одлучивао је жири у саставу Чедомир Чупић, Вида Огњеновић, Ратко Божовић, Владимир Гоати, Властимир Матејић, Весна Ракић-Водинелић и Јелисавета Василић.