a

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.zastitnik.rs/images/stories/robert%2010122015%202.jpg
There was a problem loading image http://www.zastitnik.rs/images/stories/robert%2010122015%202.jpg
There was a problem loading image http://www.zastitnik.rs/images/stories/robert%2010122015%203.jpg
There was a problem loading image http://www.zastitnik.rs/images/stories/robert%2010122015%203.jpg

zajaca 10122015

Право на здраву животну средину је једно од фундаменталних људских права на које данас, приликом обележавања Међународног дана људских права, желим посебно да укажем, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић на састанку са представницима локалне самоуправе у Зајачи, на коме су присуствовали и стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

Представници локалне самоуправе Зајаче и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекли су да су урађени пројекти и да је обезбеђен део средстава за санацију депоније и део водовода који треба да обезбеди чисту воду становништву ове општине Јанковић је рекао да у Србији има 40 критичних места, попут овога у Зајачи. Изразио је задовољство настојањима владе да обезбеди новац за санацију и нагласио да ће он и његови сарадници пратити спровођење пројекта.

stolice kostajnicaНакон обиласка јаловиште рудника антимона „Столице“ у Костајници, Марко Благојевић је рекао да ће влада током идуће године завршити санацију овог места. Јанковић је изјавио да је добро што се озбиљно улази у решавање овог проблема и изразио очекивања да ће санација бити завршена у предвиђеном року. Заштитник грађана ће у јаловишту рудника „Столице“ у Костајници, као и у случају депоније у Зајачи, наставити да прати извршење санације терена, нагласио је Јанковић.

- - - - - - - -

stolice kostajnica 4Заменица заштитника грађана за прaва детета и родну равноправност Гордана Стевановић обишла је са сарадницама Специјалну болницу за церебралну парализу и развојну неурологију у Београду.

 

 

 

b_300_0_16777215_00_images_stories_decja_bolnica_za_cerebralnu_paralizu_10122015.jpegДиректорка др Мирјана Бошковић упознала је заменицу са начином рада у овој високо специјализованој здравственој установи у којој лече и прате здравствено стање деце са церебралном парализом и другим неуролошким сметњама у развоју најмлађег, предшколског и школског узраста. Деца и њихови родитељи су истакли да им је дуг боравак у болници пријатнији у добрим условима и да је олакшан свакодневним радом са васпитачима и психолозима, на компјутерским и психолошким радионицама, коришћењем музикотерапије. Повремено се организују излети у природу, као и посете позоришту и биоскопу.

У седишту Заштитника грађана данас је представљен Извештај о праву жена са инвалидитетом на родитељство и породицу, који су израдиле организације ,,Из Круга – Београд“ и ,,ИДЕАС – Центар за истраживање и развој друштва“, уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права, а на основу резултата истраживања о ставовима жена са инвалидитетом по питању права на родитељство и заштиту репродуктивног здравља.

Гордана Стевановић je навела да је Заштитник грађана више пута упућивао препоруке релевантним органима посвећене омогућавању заштите репродуктивног здравља жена са инвалидитетом и да о овом питању треба да се посвећује пажња током целе године.

Данашњи догађај је посвећен сећању на ауторку овог извештаја Лепојку Чаревић – Митановски, председницу удружења ,,Из Круга – Београд“, чланицу Савета за родну равноправност Заштитника грађана, и на њен дугогодишњи, предани рад посвећен унапређивању положаја жена са инвалидитетом у различитим областима.

- - - - - - - - -

Заменик заштитника грађана за заштиту права лица лишених слободе Милош Јанковић, са сарадницима из стручне службе Заштитника грађана, посетио је данас Окружни затвор у Београду и Специјалну затворску болницу. Том приликом је обишао јединицу Специјалне затворске болнице у којој се изводе радови, као и недавно реновирани затворски блок.

На састанку представника Заштитника грађана са директором Управе за извршење кривичних санкција Миланом Стевовићем, управником затвора Звонком Груловићем, судијом за извршење кривичних санкција Наталијом Бобот, изнети су најзначајнији проблеми и изазови са којима се суочава систем за извршење кривичних санкција у Србији, а чијим унапређењем би се побољшао положај лица лишених слободе, као и остваривање њихових права.

- - - - - - - - -

Заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи са сарадницима 10. децембар, Међународни дан људских права, обележио је одржавањем радних састанака са представницима Националног савета мађарске националне мањине, Хрватског националног вијећа, Националног савита буњевачке националне мањине и Националног савета немачке националне мањине у Суботици.

robert 10122015 2.jpgСитуација у којој се Заштитник грађана и национални савети дуже време суочавају са проблемима у примени непотпуног Закона о националним саветима националних мањина намеће потребу њихове свеобухватне и темељне анализе.

 

robert 10122015 3.jpgУ разговорима са представницима националних савета размењена су искуства, информације и размишљања посвећена будућем обличавању правног оквира који би отклонио до сада уочене недостатке и неправилност како би се омогућило ефикасно вршење овлашћења националних савета у њиховом пуном капацитете.

- - - - - - - -

Заменица заштитника грађана Владана Јовић разговарала је данас са Чикош Јожефом, власником предузећа „Čikoš Group“ д.о.о. из Суботице, у коме више од 60% запослених чине особе за инвалидитетом. Наиме, ово предузеће запошљава преко 50 људи, од чега више од 30 чине особе са инвалидитетом. Ово предузеће је изабрано као пример добре праксе запошљавања особа са инвалидитетом у Републици Србији.

Поред тешког положај особа са инвалидитетом, нарочито при запошљавању и у свакодневном раду, у разговору је указано и на потребу да се јавности презентује да и ти проблеми могу бити превазиђени када постоји друштвена свест о проблемима ове рањиве групе и жеља да се укључе у свакодневни живот и функционисање друштва. Такође, у разговору је указано и на изазове са којима се послодавци који запошљавају особе са инвалидитетом сусрећу, као и на конкретне проблеме са применом појединих одредби законске регулативе у пракси и евентуалним начинима отклањања истих. Такође, Влада Јовић је са представницима стручне службе Заштитника грађана посетила и просторије овог предузећа како би се у пример добре праксе запошљавања особа са инвалидитетом уверили и лично.

Након посете предузећу „Čikoš Group“ д.о.о. из Суботице, заменица заштитника грађана Владана Јовић је истакла да изражава наду да ће и остали послодавци у Републици Србији следити пример ове компаније и запошљавати што већи број особа са инвалидитетом, а да је у том циљу потребно и подићи друштвену свест о значају и могућностима запошљавања особа са инвалидитетом, како послодаваца тако и осталих надлежних органа.