a

БЕОГРАД, 8. априла 2009. (Бета) - Републички заштитник права грађана Саша Јанковић рекао је данас да недавно рушење ромских уџерица у нехигијенском насељу на Новом Београду није обављено у складу са правилима.

 "Сасвим је сигурно да то што се десило није у складу са правилима", казао је Јанковић гостујући на Радију Б92.

 Он је казао да се Роми с обзиром на веома ниску образованост по правилу веома ретко обраћају институцијама и да се не може од њих очекивати да као већина грађана сакупљају документацију, те да све акције везано за њих треба дуже припремати.

"Нисам сигуран да би ико од нас волео да се ујутро пробуди и затекне контејнер без основних инфраструктурних решења испод прозора, али ако се људи припреме и све организује како треба, не верујем да би било проблема попут недавних у Бољевцу или ранијих у Земун Пољу и на другим местима", казао је заштитник.

 У Београду је пре пет дана срушено око 50 од 365 кућа у нехигијенском насељу на Новом Београду које се налази у непосредној билизини зграда намењених за смештај учесника Универзијаде.

Предложено је њихово измештање у приградско насеље Бољевци, због чега су мештани тог насеља протестовали, а Роми ноћи проводили под отвореним небом.

Јанковић је оценио да политичари у 21. веку морају знати како се третирају права мањина.

Према његовим речима, Роми се неретко обраћају институцији на чијем је челу, а њихове најчешће примедбе се односе на заштиту права током школовања.

Омбудсман је навео пример оца ромског дечака који му се обратио пошто дете после шока који је доживео у школи годину дана није излазило из собе, а школа у целој ситуацији није никако реаговала.

- Репу