a

Заштитник грађана Саша Јанковић писао је шефу мисије ЕУЛЕКС-а Габриелу Меучиjу изражавајући забринутост због дужине притвора за политичког лидера са Косова и Метохије Оливера Ивановића, који је због тога ступио у штрајк глађу.

„Разумео сам да је одлуком судија ЕУЛЕКС-а, притвор продужен до 6. октобра 2015. године, што ће од 2014. године, када је Ивановић ухапшен, трајати 22 месеца“, наводи се у Јанковићевом писму. „Очекујем да ће се у интересу правде, као и у интересу ауторитета међународних организација, њихових правосудних институција и поверења грађана у њихов рад, а пре свега у циљу поштовања права самог Оливера Ивановића као грађанина, за ову забрињавајућу ситуацију наћи одговарајуће решење“, каже се у писму.

Заштитник грађана, Уставом и законима овлашћен да се посебно бави правима лица лишених слободе, више пута је у годишњим извештајима указивао да и органи Републике Србије меру притвора често олако изричу и да притвор траје неосновано дуго.  „Околности које прате извршење мере притвора, повреде претпоставке невиности притвореника, као и услови извршења те мере, у великом броју случајева представљају својеврсну казну пре осуде“, наводио је Јанковић у годишњим извештајима о раду институција Републике Србије. Заштитник грађана, међутим, није овлашћен да спроводи поступке контроле рада судова и утврђује незаконитости и неправилности у конкретним случајевима.