a

Заштитник грађана Републике Србије организовао је данас дебату „Кључни налази годишњег извештаја Заштитника грађана“ у библиотеци „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву.

Циљ дебате био је да се ширем кругу органа, организација и појединаца у локалној заједници омогући да изнесу своје ставове о кључним налазима годишњег извештаја Заштитника грађана. На округлом столу су говорили заменик заштитника грађана Милош Јанковић, представници града Ваљева, Полицијске управе, Вишег тужилаштва и невладиних организација.

Милош Јанковић је представио годишњи извештај и позвао присутне да објасне како из угла локалне заједнице изгледају проблеми у остваривању људских права. Учесници округлог стола су говорили о проблемима остваривања људских и мањинских права у Србији и на локалу, као и о потреби да се постојеће стање унапреди. Неке од тема којима су се присутни бавили били су положај ромске националне мањине, особа са инвалидитетом као о и питање азиланата.

Пре почетка дебате, у библиотеци „Љубомир Ненадовић“ пуштена је у рад и покретна платформа за особе са инвалидитетом, обезбеђена преко иницијативе „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“, коју Заштитник грађана спроводи уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке.