a

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да у извештају за 2014. годину није могао да констатује задовољство по питању остваривања права грађана, наводећи да су тенденције у том погледу биле забрињавајуће.

На почетку дебате "Годишњи извештај Заштитника грађана за 2014. годину - кључни налази Заштитника грађана у очима цивилног друштва'', Јанковић је рекао да стање владавине права, правне сигурности, поштовање принципа добре управе, као и економска ситуација нису били такви да су свим грађанима Србије могли да обезбеде достојанствен живот. Констатовао је да је било побољшања у појединим секторима, на пример у здравству, што, како је навео, не значи да је ситуација у том сектору добра.

У прошлој години били су изражени проблеми миграната, рекао је Јанковић, најављујући да ће ове године покушати са националним властима и међународним партнерима да нађе услове за достојанственији живот тих људи. Други проблем у прошлој години било је питање демократске и цивилне контроле над радом служби безбедности и оружних снага, додајући да је светски тренд јачања надлежности тајних служби, али исто тако и јачања овлашћења органа контроле.

Комесар за људска права Савета Европе поднео је посебни извештај о потреби јачања контроле над радом тајних служби и у том извештају је рад ове институције наведен као позитиван пример, истакао је Јанковић. Прошле године се први пут догодило да се у тој контроли појављују проблеми за које смо се надали да су прошлост. Надамо се да ће тај тренд бити прекинут ове године.

Медији, према оцени Јанковића и његових сарадника, у 2014. години нису били слободни, а због аутоцензуре и тенденциозног и навијачког извештавања грађанима је било угрожено право на објективно извештавање.

Администрација у Србији је прекобројна, неорганизована, у њој влада политизација. У притужбама грађана чак 44 одсто односе се на лош рад управе, навео је Јанковић.

Уводничари дебате су били и Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, Богољуб Милосављевић, професор Правног факултета Универзитета Унион, Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских иницијатива и Тамара Скроза, новинарка и чланица Комисије за жалбе у Савету за штампу.