a

b_300_0_16777215_00_images_stories_presevo_sa_poslanicima_04062015.jpegДраго ми је што могу да констатујем да на подручју Прешева и Бујановца након догађаја у Македонији нема појачаних тензија, па чак ни пораста тежих кривичних дела, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић након састанка са посланицима Народне скупштине из Прешева и Бујановца, Шаипом  Камберијем, Ненадом Митровићем и Ризом Халимијем.

Заштитник грађана са сарадницима је у дводневној посети Прешеву и Бујановцу, током које је предвиђен низ разговора са локалним званичницима и грађанима, као и низ контролних посета органима јавне власти. Он је након састанка са посланицима рекао да није чуо примедбе на понашање жандармерије и полиције и нагласио да је веома важно да државни органи на професионалан начин обављају своје послове.

Саша Јанковић је позвао локалне медије и невладине организације да буду активнији у борби за остваривање људских и грађанских права и да охрабрују грађане да се обрате Заштитнику грађана у случајевима када сматрају да су органи јавне власти прекршили неко њихово право.

b_300_0_16777215_00_images_stories_poslanici_04062015.jpegНа састанку са представницима невладиних организација  и медија је констатовано да је посебан проблем на подручју Бујановца и Прешева пријава боравишта будући да грађани који дуже одсуствују, а одлазак нису пријавили надлежним органима, имају проблема са пријавом боравка. Стога је Саша Јанковић нагласио да је веома битно да грађани поштују прописе. Представници медија су указали на могућност да у медијима који чекају приватизацију већи број новинара остане без посла.

Позив да се достави документација о недоследној примени мањинског језика

Председник Националног савета албанске националне мањине Јонуз Муслију и начелник општинске управе Бујановца Насим Реџепи рекли су данас у разговору са замеником заштитника грађана Робертом Сепијем и његовим сарадницима да у практичној примени права на употребу језика мањина у Бујановцу има доста проблема.

Нема довољно преводилаца за албански језик, а мањински језик се не примењује доследно ни при упису у матичне књиге рођених.

Роберт Сепи и његови сарадници понудили су Муслијуу и Реџепију да се обрате Заштитнику грађана и доставе комплетну документацију о проблему са којим се суочавају како би се унапредило стање у овој области.

Постоје изгледи да се постигне договор о процени броја припадника албанске националне мањине

alt

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да постоје изгледи да се постигне договор о процени броја припадника албанске националне мањине на југу Србије, чији припадници су бојкотовали прошли попис становништва. Јанковић је новинарима по завршетку дводневне посете Прешеву и Бујановцу рекао да би такав договор могао да буде реализован до краја овог месеца и да је веома важно да се направи процена броја припадника мањине.

Он је изразио задовољство због тога што је током посете и низа састанака које је имао са председником Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, представницима локалних власти, медија и невладиних организација, нико није као посебан проблем истицао међунационалне односе. У ове две општине, као и у другим деловима Србије, преовлађују економски и социјални проблеми, додао је он.

Заштитник грађана је рекао да се нада да ће ускоро бити пронађено  одговарајуће решење за два споменика за која су заинтересоване српска и албанска заједница и да ће за те споменике бити одређена локација, прихватљива за све.

Јанковић је нагласио да је за Прешево веома важно да породилиште у том граду што пре проради у пуном капацитету и изразио наду да ће тај проблем бити ускоро решен.

Заменик заштитника грађана Роберт Сепи је рекао да је коначно пронађено решење за финансирање Савета албанске националне мањине и да ће се тиме отворити пут за решавање читавог низа проблема, укључујући и именовања представника у школским одборима и саветима родитеља.

Велики број школа на подручју Бујановца и Прешева и даље има управе у в.д. стању. “Школе нису место за вођење политике а управе школа морају да имају пун капацитет како би се у потпуности посветиле свом послу и добробити деце, рекао је Саша Јанковић.