a

Око 5.000 миграната је регистровано само у мају на граничном прелазу са Македонијом, констатовано је током контролне посете заменика заштитника грађана Милоша Јанковића и његових сарадника граничном прелазу Прешево.

Реч је о озбиљном повећању броја миграната. Поређења ради, у целој прошлој години је било укупно 16.000 захтева за азил. Размотрени су проблеми са којима се сусреће гранична полиција, договорене заједничке  акције у циљу унапређења рада те службе. Представници пограничне полиције навели су да је потребно боље технички опремити ту службу како би ефикасније обављала посао. Током разговора граничари су нагласили да је граница обезбеђена и да грађани не треба да страхују.

Након ноћашње посете граничном прелазу Прешево заменик заштитника грађана Милош Јанковић јутрос је обишао полицијску станицу у Прешеву и село Миратовац, у близини границе са Македонијом. Испред полицијске станице у Прешеву било је више од 300 избеглица, махом из Сирије, пристиглих током јутарњих часова, који су чекали да их полицијски органи евидентирају. У Полицијској станици Прешево кажу да је од 1. јуна евидентирано чак 1.000 избеглица, док их је данас до подне било око 300.

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић је указао да је пред Србијом отворено озбиљно хуманитарно питање

Тим Заштитника грађана је свестан великих напора који полицијски службеници чине како би евидентирали све пристигле избеглице, али је јасно да проблем превазилази њихове тренутне капацитете. Држава Србија, сходно важећим конвенцијама и међународној пракси, има обавезу да сва лица која су избегла са ратом захваћених подручја Сирије и Ирака третира као избеглице. За њихов статус није релевантна околност да ли су они изразили намеру да траже азил у Србији, односно, да ли то стварно желе, или намеравају да наставе пут ка европским земљама.