a

b_300_0_16777215_00_images_stories_pravni_fakultet_21052015_4.jpegКада сам 2007. године именован на ову функцију, друштвена улога Заштитника грађана и деловање у пракси били су непознати не само већини грађана, већ и мени самом, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на општем семинару „Независне институције између права и политике“ у препуној сали на Правном факултету у Београду. Данас могу да закључим, додао је Јaнковић, да су независност у вршењу функције и заштита људских права, као кључне одреднице Заштитника грађана, могући само у друштву чији вредносни систем прихвата овакву институцију и њено деловање.

Он је кроз пример „солидарног пореза“ и неправилности које су испољене у односу на труднице представио начин рада Заштитника грађана и сарадњу са државним институцијама. „Солидарни порез“ обрачунат је и трудницама чији месечни приходи нису већи од 60.000 динара због низа неправилности, почев од кашњења месечне накнаде породиљског одсуства, до неоснованог умањења новчаног прихода. Заштитник грађана је, по основу притужби, у више наврата интервенисао како би се овај проблем решио.

Говорећи о одређењу и разграничењу појмова политике и права на примеру независних институција, Јанковић је рекао да су друштва која политику своде на интерес, а право на норму у великој невољи. Ако стојим иза неке политике то је политика владавине права, закључио је Јанковић.

Поред Саше Јанковића на скупу су говорили и  професор Правног факултета др Зоран Томић. и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.