a

Др Зорица МршевићОвогодишње обележавање  Осмог марта у Београду, под слоганом „Сто први пут ти кажем“у организацији коалиција женских група протекло је у знаку бранитељки људских права. Централни догађај  одржан је у Центру за културну деконтаминацију у Београду на коме су  говориле истакнуте активисткиње, новинарке, уметнице и представник Министарства  за људска и мањинска права.

Заменица заштитника грађана за родну равноправност и и права особа са инвалидитетом др Зорица Мршевић, подсетила је на основне поставке УН Декларације о бранитељима људских права из 1999. године као и  делове прошлогодишњег Извештаја Хине Џилани, који се односе на жене Србије које су ангажоване као бранитељке људских права.

Учесници скупа у Центру за културну деконтаминацију су потом у поворци без инцидената, уз добро полицијско обезбеђење, прошли централним деловима града, застајући испред Владе и Народне скупштине Републике Србије (где је одржана и конференција за штампу), да би завршила на Тргу Републике. Осим осмомартовског обележја, цео догађај био је обојен протестом против актуелне интервенције цркава у погледу Закона о забрани дискриминације па се захтевало хитно враћање закона у процедуру уз протесте против клерикализације српског друштва. И улична поворка је била обојена визуелно преовлађујућим заставама дугиних боја ЛГБТ покрета, па се може сматрати да је догађај унеколико имао и карактер спонтаног марша хомосексуалног поноса (гаy приде марцх).