a

Милош Јанковић, заменик Заштитника грађана за права лица лишених слободе упознао је новинаре са информацијама о предстојећој конференцији „Превенција тортуре у Србији“,  коју организује Заштитник грађана  у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Канцеларијом  Савета Европе у Београду. Конференција ће се одржати 23. и 24. марта у Београду.

Говорећи о предстојећем  скупу, Милош Јанковић је рекао да су полазне основе Конференције извештај Комесара за људска права Савета Европе о стању људских права у Србији, као и извештаји Комитета против тортуре Уједињених нација и Комитета за превенцију тортуре Савета Европе.

„Основни циљ конференције је успостављање координираних активности фактора  који  који утичу на превенцију тортуре, и то владиних институција, судства, независних државних органа, међународних организација, невладиних организација и медија“, рекао је Јанковић посебно наглашавајући значај медија који имају  примарну улогу у развоју свести о нужности елиминације било каквих облика тортуре или других нељудских или понижавајућих поступака.

Присуство на конференцији досад су потврдили, поред осталих, и Комесар за људска права Савета Европе, Европске комисије, ОЕБС-а, Комитета против тортуре УН, Комитета за превенцију тортуре Савета Европе, Поткомитета за превенцију тортуре УН,  Асоцијације за превенцију тортуре, као и представници Министарства за људска и мањинска права, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства здравља, Министарства рада и социјалне политике, Врховног суда, Јавног тужилаштва, научних институција, бројних невладиних организација за заштиту људских права и медија.