a

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и заштитник грађана Саша Јанковић разговарали су данас о изазовима и проблемима у остваривању људских права грађана Србије, функционисању институција и владавини права.

Заштитник грађана упознао је комесара са радом институције и притужбама грађана, а као најрањивије групе истакао је припаднике ромске националне мањине, особе са инвалидитетом, децу, особе лишене слободе, али и грађане са малим примањима и пензионере. Посебна тема била је слобода медија, на коју је Заштитник грађана упозоравао и током протеклих година. Заштитник грађана упознао је комесара са притужбама грађана настале као последица спровођења економских реформи.

Заштитник је истакао да је један од највећих проблема у раду државне управе политизација, односно уплив политичких интереса у стручне послове и запошљавање. Комесар је пружио подршку Заштитнику грађана у даљем раду и нагласио да су поменута питања од великог значаја за европске интеграције, као и да су унапређивање поштовања људских права и несметан рад институција од великог значаја за европску будућност Србије.