a

Стање људских права у прошлој години није било задовољавајуће, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на седници скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, на којој се разматрао Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2014. годину. 

Јанковић је навео да правосуђе још увек није стало на ноге и да домаћа управа још увек нема атрибуте добре управе, иако има јако пуно појединаца који свој посао раде добро. Администрација реагује врло брзо на препоруке Заштитника грађана, рекао је Јанковић, додајући да у пракси није извршена њена деполитизација, професионализација и рационализација.

Он је навео и да Светска банка недостатак институционалног капацитета види као прву препреку Србије у расту и развоју. Светска банка је констатовала и да су обраћања грађана Србије судовима мања него у Европи, да се у просеку дупло мање обраћају него у другим земљама ЕУ, као и да судије, тужиоци и адвокати немају довољно сазнања о новим прописима који се брзо доносе, што усложњава судске поступке. Указао је и на високе судске таксе, да закони који се доносе често нису међусобно усаглашени, да судски систем у Србији није у мањку са кадровима.  

Јанковић је поздравио увођење две нове правосудне функције - извршитеља и нотара, али је рекао да је то учињено кроз пропусте који су могли бити исправљени.

Када су у питању права особа лишених слободе, Јанковић је казао да у 2014. години није дошло до драстичног погоршања њиховог положаја и да је то једна од ретких области у којој се може констатовати побољшање. Поновио је да је више пута говорио да у Србији нема системске тортуре, већ само појединачних случајева који нису процесуирани.

Постоје случајеви атака на физички и психички интегритет који нису процесуирани. Не ради се о једном случају, будите уверени, не ради се ни о системској тортури, рекао је Јанковић.