a

Поводом изјаве министра унутрашњих послова Небојше Стефановића у јутрошњој емисији Телевизије Пинк да органи „који за себе желе да кажу да су независни“, а од којих је поменуо само Заштитника грађана, нису реаговали на објављивање фотографија малолетног сина председника владе на једном интернет сајту, стручна служба Заштитника грађана истиче:

Министар Стефановић дужан је и требало би да зна да Заштитник грађана не може да води поступке контроле рада медија, већ само органа власти, као и да, за разлику од Министарства унутрашњих послова, није овлашћен да другим органима подноси пријаве против грађана, организација и правних лица којима нису поверена јавна овлашћења. Уколико Министарство унутрашњих послова и други органи не буду у овом случају поступали законито и правилно, ефикасно штитећи права малолетника, Заштитник грађана може,  покренути поступак контроле њиховог рада, али никако рада интернет сајта.

Заштитник грађана је на свом Твитер налогу, који се иначе у јавности веома често цитира и на насловним странама одређених медија (али овај пут није, што не зависи од омбудсмана), још 13. марта написао „Формално заиста нисам надлежан. А суштински - недопустиво је, штетно и забрањено објављивати фотографије деце на такав начин.”

Поступци Заштитника грађана који се тичу или могу тицати било ког члана породице председника владе, или било ког другог грађанина, не смеју да зависе од воље или позива министра унутрашњих послова - или неког другог, већ од тога да ли су се стекли услови предвиђени Уставом и законом, што овај пут, бар још увек, није случај.

У погледу оцене министра Стефановића да Заштитник грађана “жели за себе да каже да је независан”, подсећамо да то не говори Заштитник грађана, већ то каже, односно прописује Устав Србије и да то министар треба да поштује.