a

Поводом забране руководства београдског Сава центра да невладина организација Геј-стрејт алијанса одржи заказану конференцију за штампу у изнајмљеном термину, Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас:

„Хомофобија и дискриминација немају допуштено нити легитимно место у Србији. Недозвољен и несхватљив потез руководства Сава центра мора бити исправљен, а одговорност за велику штету нанету тој јавној институцији и друштву утврђена. Просто је несхватљиво како је једна, у суштини значајна културна и друштвена институција главног града попут популарног Сава центра, могла себи дозволити дискриминаторски потез какав је забрана одржавања конференције за штампу невладине организације која се бави заштитом људских права и чије су основне смернице „равноправност, солидарност, ненасиље и толеранција“.

Упркос шокантној одлуци и образложењу челних људи Сава центра, реакција јавности и државних институција, попут Министарства за људска и мањинска права и Министарства културе, охрабрују нас у закључку да ће овакви хомофобични инциденти бити све ређи, и да ће разумевање, поштовање и заштита индивидуалних, групних и друштвених различитости у потпуности превладати нетолеранцију и дискриминацију“.

Јанковић је о овом случају разговарао и са омбудсманом Града Београда, Душанком Гаћешом, која ће, с обзиром на своја непосредна овлашћења, у вези рада градских институција предузети неопходне кораке из своје надлежности.